Treba li deca da provode vreme na drustvenim mrezama?

1 of
Nazad Napred

Detalji

  • ID objave: 3412

  • Postavljeno: 15 марта, 2021

  • Pregledi: 569

Opis

NAŠE TEMEDruštvene mreže mogu biti od pomoći i omogućiti deci da budu dostupniji svojim drugarima i članovima porodice. Možemo pronaći veliki broj pozitivnih stvari u korišćenju društvenih mreža, ali isto tako postoje i ogromni rizici.

Veoma je bitno da roditelji upoznaju svoju decu sa prednostima i rizicima društvenih mreža i pomognu im da adekvatno koriste onlajn tehnologiju.

Deca

Deca na društvenim mrežama – ilustracija – izvor pixabay

Svedoci smo da u današnjem svetu deca komotnije koriste digitalnu tehnologiju i internet, uključujući i društvene mreže. Premda živimo u rastućem digitalnom vremenu, nije svaka mlada osoba dovoljno sposobna da upravlja onlajn tehnologijom sigurno i kontrolisano. Posebno je to slučaj kod osnovaca, koji su potencijalno najugroženiji ukoliko su lišeni roditeljske kontrole.

Od samog početka bilo je mnogo rasprave o rizicima koji prete deci korišćenjem društvenih mreža. Međutim, treba imati u vidu i da društvene mreže i internet u mnogim slučajevima mogu biti od koristi.

Koji su pozitivni a koji negativni efekti korišćenja društvenih mreža za decu?

Pozitivni

Kada sagledate stvari iz druge perspektive, uverite se da nije sve tako strašno. Stručnjaci tvrde da društvene mreže podstiču društvenu povezanost. Deca lakše i brže stupaju u komunikaciju sa svojim vršnjacima i tako izgrađuju društvene odnose. One takođe omogućuju efektivnije učenje. Deca mnogo brže dolaze do potrebnih izvora informacija, povezuju se i raspravljaju o domaćim zadacima, postaju kreativniji. Društvene mreže takođe stimulišu um, podstiču tehnološki napredak kod dece i omoguću poboljšanje globalizacije. Nismo vezani državnim ili geografskim granicama, a fizička distanca ne predstavlja problem.

Negativni

Suprotno tome, moramo biti svesni rizika koje deci prete na društvenim mrežama. Prvo na šta smo jako osetljivi jeste korišćenje elektronske komunikacije radi maltretiranja, takozvano sajber maltretiranje. Kada smo na društvenim mrežama dostupni smo celom svetu. Društvene mreže omogućavaju platformu za predatore koji su kadri zloupotrebiti decu. Korisnici imaju mogućnost da prave lažne profile, te stupajući u kontakt sa nepoznatim osobama deca rizikuju da postanu predmet društvenog, psihološkog, pa čak i fizičkog maltretiranja.

Pored toga, deca rizikuju da postanu zavisna. Mnogo je interesantnih i privlačnih aktivnosti na internetu, pa deca mogu provesti sate onlajn. Gubi se koncentracija za važnije stvari kao što je učenje, izradu domaćih zadataka, druženje van kuće, sport i druge fizičke aktivnosti…

Roditelji bi morali ograničiti vreme na internetu i obezbediti deci aktivnosti za zdraviji način života, kontrolisati i pratiti korišćenje uređaja i društvenih mreža dostupnih deci. Svakako da su deca na društvenim mrežama izložena riziku, sajber maltretiranju i zloupotrebi, ali pitanje je da li deci to treba potpuno zabraniti.

Komentari

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena. *

Success! Thanks for your comment. We appreciate your response.
You might have left one of the fields blank, or be posting too quickly