Srbiji poklonio zgradu današnjeg Rektorata Beogradskog univerziteta

1 of
Nazad Napred

Detalji

  • ID objave: 3236

  • Postavljeno: 24 фебруара, 2021

  • Pregledi: 121

Opis

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN – Na današnji dan 1803. godine rođen je srpski trgovac i brodovlasnik Mihajlo Miša Anastasijević, poznat kao kapetan Miša.

Kneževini Srbiji 1863. poklonio zgradu današnjeg Rektorata Beogradskog univerziteta, kapetan-Mišino zdanje. Zvanje “kapetana dunavskog” dodelio mu 1833. knez Miloš Obrenović.

Miša Anastasijević

Mihajlo Miša Anastasijević – Izvor Vikipedija

Mihajlo Anastasijević je rođen na dunavskom ostrvu Poreču, čije se stanovništvo kasnije preselilo na obalu, Donji Milanovac. Otac Anastas, po kome je Miša dobio prezime, bio je zemljoradnik i sitan trgovac u Poreču. Majka Ruža, domaćica, umrla je ubrzo po porođaju. O Miši se brinula pomajka (maćeha!)[6] inače udova Milja, pošto je umro i njen drugi muž Anastas (kada je Miša imao tri godine). Otac je Miši ostavio od imanja: mali vinograd “od 10 motika”, 10 jutara oraće zemlje sa jednom kućom plotarom u kojem je bio mali dućan “sa espapom za 400 groša”, na ostrvu Poreču.

Glavni posao Miše Anastasijevića je trgovina solju, i na početku je bio u ortakluku sa knezom Milošem Obrenovićem. Knez mu je (na Mišino traženje) pozajmio novac, a delili su prihode. Prvi posao je odradio 1828. godine kada je izbio rat između Rusije i Turske. Uzeo je od zabrinutih trgovaca Turaka jednu lađu sa solju i prodao uspešno, krećući se nesmetano Dunavom, koji je bio inače u blokadi. Posredovao je između turskih i srpskih trgovaca.

Zbog vrednog poklona državi Srbiji Kapetan Mišinog zdanja 1863. godine smatrao se najvećim srpskim dobrotvorom.

Kapetan Miša je bio bogataš sa stilom, darežljiv a sa određenom misijom, ne zaboravljajući svoje sirotinjsko poreklo. Mnogo je njegovih poznatih dobročinstava, a smatra se da je još više nepoznatih.

U dubokoj starosti uspeo je pomoću prijatelja književnika Matije Bana da sastavi svoj kratki ali burni “Životopis”, koji je objavljen 1890. godine u “Glasniku Srpskog učenog društva”.

Izvor tekst i fotografija – Vikipedija

 

 

Komentari

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena. *

Success! Thanks for your comment. We appreciate your response.
You might have left one of the fields blank, or be posting too quickly