Rajačke pimnice su jedinstveni arhitektonski kompleks vinskih podruma (FOTO)

1 of
Nazad Napred

Detalji

  • ID objave: 3747

  • Postavljeno: 28 маја, 2021

  • Pregledi: 704

Opis

RAJAC – U Istočnoj Srbiji, nedaleko od Negotina, u blizi mesta Rajac, nalazi se autentično selo Rajačke pimnice. Ono što ovo selo čini posebnim jeste d,a u tradicionalnim kućama građenim od kamena, je oduvek stanovalo vino i krasilo ovo već prelepo mesto.

Rajac

Ukoliko ste ljubitelji vina i prirode, tradicije, ovo je pravo mesto za vas

Pimnice su jedinstveni arhitektonski kompleks vinskih podruma nastao od polovine 18. veka do tridesetih godina prošlog veka. Građene su tako što su ukopavane u zemlju kako bi temperatura bila stabilnija, materijali koji su korišćeni za izgradnju jesu kamen i drvo. Ovakav stil izgradnje selu daje autentični izgled.  Ukoliko ste ljubitelji vina i prirode, tradicije, ovo je pravo mesto ka kom treba da se uputite. Pored autentičnih pimnica, ovde imate priliku da posetite i neke druge znamenitosti.

rajac

Samo ime ovog mesta posvećeno je vinu

Na Belom brdu, u selu sa mnogobrojnim vinskim podrumima, možete obići i trg sa česmom, stoletno drvo duda poznato kao “zapis”, sveto drvo koje predstavlja središte sela, kod kog su se nekada slavile seoske slave Sv. Trifun (zaštitnika vinogradara). Takođe možete posetiti Staro groblje sa mnoštvom veoma starih isklesanih nadgrobnih spomenika-stećaka, koji su jedinstveno kulturno obeležje ovog malenog sela istočne Srbije. Samo ime ovog mesta posvećeno je vinu, kao i njegov celokupan duh, stoga svakako treba da okusite slasna vina i tradicionalna jela.

rajac

Autohtone sorte vinove loze

Najpoznatija bela vina u Negotinskoj krajini prave se od sorti vinove loze kao što su bagrina, semijon i smederevka, a veoma su poznate i sorte sovinjon i italijanski rizling. Crna vina prave se od sorti prokupac, crni burgundac i game. Neke od navedenih sorti spadaju u stare, autohtone sorte vinove loze. Tajna ovog podneblja je vinova loza koja iz prirode uzima ono najbolje. Nadaleko poznato vino crna tamjanika je kažu najtrazenije. Gostoprimstvo, duh, tradicija, vino, autentičnost su samo neke od reči koje opisuju ovo mesto, stoga je pravo vreme da se uputite ka njemu i osetite njegovu čar.

Više o ovom parku saznajtu u linku : https://dpps.org.rs/turizam/da-li-ste-culi-za-rajacke-pimnice/

Pratite sajt Društva za promociju priroda Srbije : https://dpps.org.rs/

Pratite njihovu Fejsbuk stranicu :  https://www.facebook.com/dpps.org.rs/

Komentari

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena. *

Success! Thanks for your comment. We appreciate your response.
You might have left one of the fields blank, or be posting too quickly