Otkrijmo neispričane tajne drevnih pećina kanjona reke Vratne

1 of
Nazad Napred

Detalji

  • ID objave: 3714

  • Postavljeno: 19 маја, 2021

  • Pregledi: 229

Opis

REKA VRATNA – U vremenu planetarnog trenda digitalizacije koja je u direktnoj vezi sa rapidnom globalizacijom, kao generacije savremenih tehnologija i društvenih mreža, samo smo na „klik“ udaljeni od egzotičnih, prekookeanskih primorskih turističkih destinacija, evropskih gradova u kojima vekovima obitavaju najsavršenija prostorna ostvarenja svetske arhitekture, svetskih čuda starog i novog veka.

Prerast na reci Vratna

Virtuelni smo svedoci svih tih Bogom i ljudskom rukom danih prirodnih i kulturnih vrednosti koje stoički prkose čak i surovom zubu vremena, tih gorostasa unikatne lepote i neprocenjive vrednosti kojima se čitava zemaljska kugla divi.

Upoznajmo Srbiju, da bismo je više voleli

No, kada nas već samo brzina svetlosti deli od svih tih raznolikih, primamljivih svetskih čuda, međutim, sijaset milja distancirani, zašto se ne bismo okrenuli prirodnim lepotama zemlje u kojoj smo rođeni? Upoznajmo Srbiju, da bismo je više voleli. Evo, na primer, krenimo od Istočne Srbije i njene mistične Negotinske krajine u kojoj se kriju, verovali ili ne, prirodni kurioziteti koje svet zamalo nije video još. Otkrijmo neispričane tajne drevnih pećina kanjona reke Vratne. Tek smo na početku, a već vam serviramo netaknutu prirodu. Pohvalno, zar ne?

Da nisu samo Rimljani u čast svojih imperatora podizali impozantne slavoluke, dokazuju nam svojom gordošću i čuveni srpski, neizvajani, retki prirodni fenomeni, kažu biseri Negotinske krajine. Reč je o prerastima-prirodnim kamenim mostovima koji svojom grandioznošću krase kanjon reke Vratne, predstavljajući izuzetno retku geomorfološku pojavu. U prilog utisku neverice zbog unikatnosti ovih lukova govori i činjenica da su zbog svoje visine koja nadmašuje svega par desetina u Evropi, jedinstveni u celom svetu. Njima se mogu pohvaliti još i Postojna u Sloveniji, Francuska i Kolorado u SAD-u, međutim, Srbija ih ima svega šest od kojih se čak tri nalaze na reci Vratni.

Kako su nastale ove prerasti?

Izvorište reke Vratne nalazi se u podnožju planine Veliki Greben, sa tokom dužine 26km, kao desna pritoka Dunava. U njenom gornjem toku usečen je duboki, živopisan kanjon koji posesivno čuva svoja tri dragulja-prerasta. Kako su nastale ove prerasti? Istovremeno sa postojanjem pećina i olupina u ovom delu rečnog toka Vratne, proticali su podzemni i površinski vodeni tokovi, među kojima je najaktivniji bio podzemni, dok je površinski izbijao samo povremeno, ponirao i ponovo izbijao na površinu. Usled procesa spiranja i tom prilikom ogolićavanja stena, pećinska tavanica se urušila ostavivši dva kamena mosta da nam svojom postojanošću govore o snažnim prirodnim procesima iz pradavnih vremena.

Budući da se u neposrednoj blizini prerasta nalazi srednjevekovni manastir Vratna, nazivaju se još i manastirske. Kada je reč o njihovim dimenzijama, interesantna je inverzija njihovih naziva koji nisu u skladu i sa njihovim proporcijama, pa je tako luk Male prerasti većih dimenzija od Velike: visok je 34m i širok 33m, dok je svod Velike prerasti visok svega 26m i širok u rasponu od 23-33m. Međutim, velika prerast se odlikuje znatnom dužinom i debljinom svoda, dok se na njenim zidovima i tavanici nalazi pravi lavirint strmih pećinskih kanala i otvora. I kao najnepristupačnija, ali najatraktivnija i najizazovnija za istraživače i planinare, 3km od Velike i Male, nalazi se Suva prerast. Dobila je ime po tome što se u njenoj blizini nalazi ponor u kome se krajem leta rečni tok gubi, tako da je on u svom donjem toku suv.

Autor: Magdalena Jevđić

Više o ovom parku saznajtu u linku : https://dpps.org.rs/turizam/prirodni-slavoluci-negotinske-krajine/

Pratite sajt Društva za promociju priroda Srbije : https://dpps.org.rs/

Pratite njihovu Fejsbuk stranicu :  https://www.facebook.com/dpps.org.rs/

Komentari

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena. *

Success! Thanks for your comment. We appreciate your response.
You might have left one of the fields blank, or be posting too quickly