Na današnji dan rođen jedan od najvećih srpskih glumačkih talenata

1 of
Nazad Napred

Detalji

  • ID objave: 3728

  • Postavljeno: 21 маја, 2021

  • Pregledi: 792

Opis

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN  –  Toša Jovanović je rođen je 1845. godine na današnji dan u Vršcu a odrastao Velikom Bečkereku, današnjem Zrenjaninu od oca Jovana – Aće Jovanovića, šefa orkestra. Drugi izvor navodi da je glumac rođen 1843. godine, kako inače i piše na spomen-ploči, postavljenoj na njegovoj rodnoj kući u Zrenjaninu još 1897. godine.

Toša Jovanović

Toša jovanović

Godine 1865. stupio je u pozorišnu družinu Adama Mandrovića u Beogradu. Međutim nije uspeo zbog bolesti da tu zaigra, već je premijeru imao kod trupe Đ. Protića, kao “Sreten” u “Hajduci”-ma u Sentmiklušu. Nastavio je pozorišnu karijeru u putujućoj pozorišnoj družini zemljaka Joce Popovića “Bečkeračanina” u Zemunu, i u trupi Paje Stepića. Oženio se Julkom (1846—1939), glumicom, ćerkom pozorišnog šaptača Paje Stepića.Glumi ga je učio Aleksa Bačvanski (1832—1881), reditelj i glumac Narodnog pozorišta.

Bio je član Narodnog kazališta u Zagrebu (1872—1878) i Narodnog pozorišta u Beogradu, prvi put od oktobra 1869. godine, pa do 1872. Zatim nastavio – po drugi put na beogradskoj pozornici, po povratku iz Zagreba 1878. godine. Stalni član – glumac je postao 19. marta 1879. godine.

U recenzijama savremenika naročito je hvaljen za uloge ljubavnika i heroja. Bio je glumac lepe muževne pojave i zvonkog glasa, tumač velikog klasičnog repertoara.

Odlikovan je u Srbiji za odličnu umetničku igru, Ordenom Sv. Save V i IV reda.

Izvor tekst i fotografija – Vikipedija

Komentari

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena. *

Success! Thanks for your comment. We appreciate your response.
You might have left one of the fields blank, or be posting too quickly