Na današnji dan je umro prvi srpski komediograf, “otac” srpske drame

1 of
Nazad Napred

Detalji

  • ID objave: 3379

  • Postavljeno: 9 марта, 2021

  • Pregledi: 540

Opis

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN – Učestvovao u osnivanju prvog beogradskog teatra, Pozorište na Đumruku, koji je 1841. otvoren izvođenjem njegove tragedije “Smrt Stefana Dečanskog”.

Na današnji dan 1856. umro je Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf, “otac” srpske drame i, kao ministar prosvete, jedan od glavnih organizatora prosvetnog i kulturnog života u obnovljenoj Srbiji.

Jovan Sterija Popović

Jovan Sterija Popović

Njegove drame su više od 100 godina na pozorišnim repertoarima.

Jovan Sterija Popović je rođen u Vršcu 1806 godine, a u Vršcu je i umro. Otac Sterija, trgovac, je bio Grk (Sterija na grčkom znači zvezda), po nekima Cincarin; a majka Julijana ćerka čuvenog slikara Nikole Neškovića. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Vršcu, Temišvaru i Pešti, a prava u Kežmarku.

Neka od najvažnijih dela.

Iako se smatra osnivačem srpske drame, on je mnogo važniji kao komediograf, jer se tu tek s uspehom ogledao njegov književni talent. Prva mu je komedijaLaža i paralaža”, zatim „Tvrdica”, „Pokondirena tikva” (prema kojoj je 1956. godine Mihovil Logar komponovao operu ) i „Zla žena”, sve komedije karaktera. Od komedija naravi najbolje su mu: „Ženidba i udadba”, „Kir Janja”, „Rodoljupci” i „Beograd nekad i sad”.

U komediji, on je nadmašio sve ono što je u srpskoj književnosti stvoreno pre njega, i do danas ostao najbolji srpski komediograf.

Izvor teksta i fotografija – Vikipedija

Komentari

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena. *

Success! Thanks for your comment. We appreciate your response.
You might have left one of the fields blank, or be posting too quickly