Kako rešiti problem kažnjavanih osoba u potrazi za poslom ?

1 of
Nazad Napred

Detalji

Opis

NOVI SAD – Pitanje koje nam je poslao naš sugrađanin iz Novog Sada, prenosimo u celosti. Kako rešiti problem kažnjavanih osoba u potrazi za poslom ?

pravda

Ilustracija

Moram početi odmah pitanjem : Da li je neko, ko je bio kažnjen i “odradio” kaznu treba ponovo da bude kažnjen a da nije počinio ništa protivzakonito? Naravno da ne treba ali. . . . moj komšija je sticajem okolnosti bio osuđen na kaznu zatvora i to je “odradio” pošteno do dana.

Po povratku kući potražio je posao i . . . zamislite našao je posao koji bi mogao da radi ali. . . uvek postoji to ali. . . tražili su mu potvrdu da nije kažnjavan.

Naravno da čovek nije mogao dobiti tu potvrdu jer samo što je došao sa izdržavanja kazne, tako da je ostao bez posla. Pokušao je na drugom metu i taman se ponadao da će moći regularno, pošteno, zakonito da zarađuje, kad i na tom drugom mestu traže potvrdu da nije kažnjavan. Pitam samo da li je to u redu kažnjavati ponovo te ljude? Da li ih to država i Zakoni teraju u kriminal?

Da li postoji neki drugi način da se to reguliše?

Obraćao se komšija raznim ustanovama, raznim institucijama, pisao otvorena i zatvorena pisma Ministarstvima, ovima onima ali odgovora nema pa nema. Kako čovek da prehrani porodicu, kako da izmiruje račune, kako da se hrani, kako da preživi? Mnogo pitanja a država nema odgovora.

E da, uzgred, učesnik je u ovom poslednjem ratu ali ni tu nema nikakvih primanja, benefita niti ga ko pita kako mu je. Kako nema interneta, nema kompjutera, nema neki savremeni mobilni, zamolio je mene da napišemo evo ovde pa možda neko vidi, možda se neko zainteresuje i možda neko pokrene i to pitanje – treba li kažnjavati one koji su već bili kažnjeni i koji imaju nameru da pošteno, zakonito zarađuju za život i koji pokušavaju da se vrate u redovne životne tokove. Kad malo bolje razmislim, pa to može svakoga od nas da zadesi i da se svako od nas nađe u takvoj situaciji pa zašto onda da ne pomognem čoveku.

Stoji otvoreno pitanje.

Svakako stoji otvoreno pitanje – treba li kažnjavati jednom kažnjene koji su pošteno izdržali kaznu i koji žele zakonski, legalno i pošteno da rade i zarade?

Komentari

 • Dušan   Said : 14 фебруара, 2021 at 10:55 am

  Dragi gospodine, mislim da će i Vašoj muci, doći kraj, jer evo u Leskovcu, postoji, NVO NOVI Zivot, nevladina organizacija za zaštitu građana sa, krivičnim dosijeom.I što se tiče njihove resocijalozacije, zaposlenja, i svega. Dovoljan je jedan čovek, na pravom mestu, i, u Novom Sadu, u pravo vreme.

   Odgovori na komentar
  Success! Thanks for your comment. We appreciate your response.
  You might have left one of the fields blank, or be posting too quickly
  • Fenix021   Said : 15 фебруара, 2021 at 8:06 am

   preneću, a zaista bi to trebalo uraditi

    Odgovori na komentar
   Success! Thanks for your comment. We appreciate your response.
   You might have left one of the fields blank, or be posting too quickly

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena. *

Success! Thanks for your comment. We appreciate your response.
You might have left one of the fields blank, or be posting too quickly