Ergela Ljubičevo se smatra jednom od najstarijih ergela u Srbiji

1 of
Nazad Napred

Detalji

  • ID objave: 3658

  • Postavljeno: 29 априла, 2021

  • Pregledi: 770

Opis

POŽAREVAC – ’Ne bi ničega bilo da nije ergele’ – govore stanovnici grada Požarevca, želeći da ukažu na značaj ergele Ljubičevo koju često nazivaju i Oazom mira i tišine. Ne bi bilo toliko grla konja koji su vremenom postali simbol ovog grada, tradicionalna manifestacija posvećena ovim plemenitim životinjama se verovatno nikada ne bi održala, a Požarevac ne bi postao centar konjičkog sporta i konjičkih veština, kao što je to danas.

ljubicevo

Ergela Ljubičevo se smatra jednom od najstarijih ergela

Ergela Ljubičevo se smatra jednom od najstarijih ergela u Srbiji koju je osnovao knjaz Miloš Obrenović još 1853. godine. Veruje se da je ergela nastala iz velike materinske ljubavi kneginje Ljubice za najstarijeg sina Milana, koji je često bio bolestan, želeći da stvori prebivalište koje bi bilo daleko od gradske buke i prašine, nakon čega je knjaz Miloš naredio da se čitav put od njihovog imanja do Požarevca zasadi hrastovima. Podigao je konak i nekoliko štala u kojima je čuvao i držao svoje konje, imanje na kome je ergela i nastala poklonio je državi, a ime je dobila u znak sećanja na njegovu majku Ljubicu. I tako je sve počelo. Tokom svoje duge tradicije postojanja, ergela Ljubičevo je imala i uspone i padove, međutim vremenom je izrasla u veoma bitnu konjarsku instituciju evropskog ranga, imala je oko 500 grla konja i uspela je da opstane sve do danas.

Ergela je danas otvorena za turiste koji imaju mogućnost njenog razgledanja, druženja sa konjima, posetu trofejnoj sali, avantura park, trim staza za trčanje, rekreativno jahanje konja i vožnja fijakerom, a zbog svoje divne prirode i gracioznosti konja koji samouvereno koračaju u pozadini, ovo je primer kvalitetno iskorišćenog slobodnog vremena. Nemoguće je ne primetiti i visoki spomenik koji krasi ovo mesto. Podignut je u čast nekadašnjeg viteza i najboljeg pastuva Ljubičeva – Vicenza koji je bio i pobednik naše najveće trke ’’Pehar Maršala Tita’’ u kojoj se takmiče konji od tri godine sa starijim konjima.

Više saznajtueu linku : https://dpps.org.rs/turizam/prica-o-konjima/

Pratite sajt Društva za promociju priroda Srbije : https://dpps.org.rs/

Pratite njihovu Fejsbuk stranicu :  https://www.facebook.com/dpps.org.rs/

Komentari

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena. *

Success! Thanks for your comment. We appreciate your response.
You might have left one of the fields blank, or be posting too quickly